top of page
Yellow Rain Boots

Bootstraps & Spinoffs

אנחנו שומעים בתקשורת ולומדים באקדמיה על ניהול של חברות גדולות מחד, ועל סטארטאפים במימון קרנות הון סיכון מאידך. לחברות הגדולות יש תעשייה שלמה של יועצים עסקיים ויועצים ספציפיים לכל תחום, ולסטארטאפים יש רשת של תמיכה מאקסלרטורים ומשקיעים המוכנים לעזור בכדי לקחת נתח ביוניקורן הבא.

 

בין הכסאות נופלים יזמים משני סוגים:

  • Bootstrap הוא סטארטאפ שהצליח בשלב מוקדם לבנות מודל עסקי שעובד ומרוויח. הוא לא צריך מימון ממשקיע, או שאינו מעוניין בהתחיבויות שבאות עם זה. לעיתים זה נובע מכך שהוא פועל בשוק קטן מדי לקרנות הון סיכון (רק כמה מאות מליונים…) ולעיתים זו בחירה אישית שנובעת מהרצון לאיזון יותר בריא בחיים.
     

  • Spinoff הוא מיזם שנולד בתוך חברה גדולה, אבל מכוון לשוק אחר, לא מוכר, ועומד מול אתגרי צמיחה שדומים לסטארטאפ קלאסי חוץ מנושא גיוס ההון. אם המיזם מצליח הוא יוצר לרב חברת בת עצמאית וממוקדת. 
    היזם או המנהל שמוביל מיזם כזה צריך למצא את שביל הזהב בין רתימת משאבי חברת האם ועבודה עצמאית המותאמת לגודל ולשוק שלו.

 

היזמים והמנהלים הללו חווים בדידות משולשת - גם את בדידותו של המנכ״ל, גם את הקושי למצא מנהלים נוספים במצבם להתיעץ איתם, וגם קושי למצא יועצים שמתמחים בסוג כזה של יזמות. 

 

כמו בסטארטאפ, תהליך הצמיחה קושר בין החלטות אסטרטגיות בתחומים שונים, והמיזם לא יכול להעסיק קבוצה גדולה של יועצים מומחים, אלא צריך את ה״אולר השוויצרי״ - יועץ שילווה את המנהל במסלול הצמיחה הפתלתל וידע לדלג בין דילמות אסטרטגיות של מה צריך לעשות, לפרטים הטקטיים של איך עושים את זה.

 

במידה רבה המודל של Bootstrap הוא המודל הנורמלי שבו עסקים צמחו בכל ההיסטוריה, אבל תהליך שהיה לוקח פעם עשורים ודורות נדחס בימינו לחודשים ושנים בודדות, ואין שום דבר נורמלי בקצב השינוי הנדרש בצמיחה מואצת (:

 

מנהלים של מיזמים כאלה הם עיקר הלקוחות שלי בתהליך ליווי המנכ״לים.
 

bottom of page